KLIK SINI!!!

Thursday, August 18, 2011

Tercari-cari Melinjau@ Binjau


Masih ingat Entry tentang zu masak buah binjau @ melinjau?? klik SINI untuk ingat balik. Ada juga yang tak pernah dengar tentang buah ni. Ya...pokok ni susah nak cari...dan buahnya susah nak dapat...!! Ada anonymous yang comment...tetiba rasa berguna pula entry zu yang lepas...haha...sebelum ni, orang asyik duk cari tentang PENANG HILL je...tu je keyword setiap hari zu dapat dari nuff. 


Berbalik kepada tajuk entry ya...Pokok dia memang susah nak jumpa, tinggal beberapa pokok je lagi dekat kampung belah ayah zu...nama kampung tu PERMATANG BINJAI, Penang {Mainland}...nama pun permatang binjai...jadi, of course la banyak pokok binjai...lagi satu area zu boleh jamin ada...bahagian Sungai Dua, Penang { Mainland}. Mak zu pernah cuba tanam 2-3 kali dekat Sg Petani, tapi dia tak nak hidup...sukar dan susah!! Khasiatnya buah ni..zu tak pasti la...nak kena google...pelik juga sebab orang nak buat kajian tentang dia ni....JOM GOOGLE...


* zu dah email orang bertanya ni..tapi dia jauh sangat la...if dekat, zu boleh tunjukkan pokoknya, memang tinggi..bayangkan la pokok tu ada sebelum zu lahir...hehe...zu lahir bila ye??? tak leh la g tau...pokok tu tinggil lagi dari pokok kelapa...leh bayangkan tak?? Tadi google, banyak juga khasiat buah ni...patutla susah nak dapat...sbb menurut kajian...pokok ni tumbuhan purba


4 comments:

Edy Zaidi said...

kat indon banyak ni...tapi jauh bebenor la pulok..hehe

zuneta said...

tu lagi jauh tuuuuu...hehe

iPai said...

kak zu !! eh .. cik zu !! er tak pasti lagi tua ke atau lagi muda .. heheh

lama tak singgah sini .. sowi .. hehe ..

wah2 .. nampak ada perkataan penang, terindu kat kampus .. haha

buah ni saya tak tau .. uhuh

zuneta said...

@ ipai- ada yang nak kena cubit ni...panggil zu je..hehe..ala, ipai kan muka matang..macam org dah khwin..27 tahun tuuu..of coz la ipai tua...haha...lau rindu penang..dtg la...hehe...