KLIK SINI!!!

Monday, May 2, 2011

Apa itu QUILLING??


credit pic: handmade craft ideas

hasil dari teknik quilling dari ZUNETA CARD CRAFT

Quilling...rasanya mesti ramai yang pernah dengar, dan ada juga yang pertama kali dengar. 
Quilling ni adalah salah satu teknik dalam menggulung kertas dan kemudian disusun menjadi sebuah karya seni yang amat cantik.

Kertas yang digunakan adalah kertas A4 biasa ikut je berapa berat yang anda suka...jika ikut zu...zu lebih gemar guna kertas seberat 100gsm ke atas...senang di bentuk. Terpulang kepada crafter tersebut...Lebar kertas seperti gambar di atas...antara 3mm,5mm dan 6mm...jadi nak memudahkan anda, maka alat " mini shredder" di gunakan.

Zu guna mini shredder ni je...dengan bajet yang kecil sahaja...jika bajet anda lebih...boleh la guna yang elektrik ye....cepat je dia potong...hasilnya macam gambar bawah ni

ALAT YANG WAJIB ADA!!!

1. QUILLING TOOL
credit pic:  ecrafts.co.uk
Jika tiada alat ni..jangan risau...anda boleh guna buluh satey yang di belah tengah hujungnya...zu dulu...masa mula-mula terjebak...guna buluh satey je...

2. QUILLING CIRCLE SIZER
credit pic: http://www.wildwarehouse.com

Ni gunanya nak bagi setiap bentuk yang kita buat akan terbentuk dalam saiz yang sama. Kadang-kadang zu malas nak guna...hehe...bagi zu leceh!!! Pakai agak-agak je...

Selepas dah ada semua alat ni...boleh la mula quill apa sahaja bentuk kesukaan anda...Tapi kena belajar asas...rujuk gambar bawah

credit : google...

Jika nak tengok hasil yang zu buat...leh singgah
 


* zu belajar semua ni dari youtube je...mula-mula minat nak buat felt craft...tapi rasa susah pulak nak cari felt dekat sini...jadi zu terpikat dengan quilling...lepas ni zu akan tunjuk macam mana nak quill kertas tu...pinjam dari crafter lain...hehe...bukan tutorial zu pun...





5 comments:

kakyong said...

nampak mcm leceh jer.. kena teliti buat kerja ni yer..

n3 terbaru kakyong
Selamat Pengantin baru dan Tahniah Fazreen Rafi
Keputusan Cabutan Bertuah – contest aksi si cilik berbasikal
keyword carian di kakyong.com

zuneta said...

memang leceh dan rumit kak yong...tapi lau ada minat....semua tu tolak tepi...hehe

Kras said...

Where to buy such a machine for cutting paper

HANIS AFIQ said...

salam sis, boleh saya tahu sis beli kat mane mini paper shredder tue?tercari2...sush betul nk jumpa.tq sis..

zuneta said...

zu beli online...tapi tak ingat dah dari mana beli...cuba search blogspot yg jual online...harga pun dlm RM20lbih je...