KLIK SINI!!!

Thursday, September 15, 2011

Laksa Untuk Anda....nak berapa mangkuk??

Sebelum ni kan ada menu laksa kan?? jadi ni antara bahan-bahan yang digunakan...simple je...tak de detail sangat zu nak share ni...

Harus la ada laksa, rendam dulu ye....kemudian bila dah lembut, kita rebus la...

Kuahnya pula, basic..bawang,cili kering dan belacan....jangan pergi tumis lak, dah blender tu, terus je tuang lam periuk dan kita letak asam keping...lagi banyak, lagi sedap...


Isi ikan pula, kena rebus dulu...rebuskan dengan sedikit garam + asam keping

Tos kan ikan yang direbus tadi, kita asingkan isi dan tulang...tak de la tercekik orang makan kuah laksa tu...
isi ikan ni blender la sikit...if nak rasa isi ikan masa makan tu, separuh blender, separuh lagi..just lenyek2 je ngan sudu ke..apa yang patut la...dah siap ikan, leh terus letak lam kuah yang dalam periuk tadi...tambah air ye...

Diperkenalkan daun kesum@cenohom...tak tau negeri lain panggil apa, daun ni ada je kat laman umah zu, ni nak letak lam kuah laksa ye...harummmm je baunnya, jangan letak daun pandan sudah la...

Hiasan atas laksa...ni daun putat,dan zu tak pasti anda panggil daun ni apa....ni zu petik kat kampung.
Rasa dia agak-agak kelat sikit...tapi lau jenis suka ulam, tak kisah dah kelat tu...ubat namanya

Ni daun selom, betul ke tak eja pun tak tau....tapi sebutan dia macam tu la....ni kita hiris nipis2...daun ni juga, selalu buat kerabu dengan udang geragau...sedap tuuu


Taraaaa..ni la hasilnya...ada telur,cili padi,cili merah if nak...limau....bawang...siapa nak bunga kantan, leh letak juga...masa ni, pokok kantan depan umah tak berbunga lagi...jadiiii..tak de la...

* malam ni ada kelas lagiiiiiiii...minggu pertama rasa berat semacam je...tapi malam ni juga, operasi balik rumah ke SP dilancarkan...haha..rindu kucingggg.....

2 comments:

soooooour said...

baru lepas mkn hari tu....pedas.....

Nur Syahida said...

ala sedapnya...lapaq pulak perut nie..hii